Zen och konsten att sköta en motorcykel

Ja, jag vet. Robert M. Pirsigs bok ”Zen och konsten att sköta en motorcykel” kom redan på 70-talet och är en en av världens mest lästa filosofiböcker. Men jag har inte läst den förrän alldeles nyligen, när en kompis tipsade mig om den.

Det är en bok om en man som tar med sin son Chris på en motorcykelresa från Minnesota till Kalifornien. Med på färden är även deras två vänner John och Sylvia. Det finns gott om filosofiska historier som kallas för chautauquas.

Jag har inte läst färdig boken ännu. Men jag kan redan nu säga att ja, det är helt klart en av de bästa böcker jag någonsin läst. Rekommenderar den verkligen. Men man får läsa den sakta, och fundera över vad författaren egentligen menar. Man ska inte försöka sträckläsa den, och sen klaga på att den är för jobbig att ta sig igenom.  Den ska läsas långsamt och med eftertanke.

Det finns gott om recensioner och bloggar om boken på nätet, så jag ska inte bli alltför långrandig.

En intressant grej är detta med deras motorcyklar. Bokens jag lagar alltid motorcykeln själv, medan John alltid lämnar in den till en verkstad. En gång fick bokens jag ett fel på motorcykeln som han inte trodde sig kunna fixa själv. Han lämnade in motorcykeln till en verkstad, och trodde att han skulle få information om felet men så blev det inte. De som jobbade på verkstaden hade radion på, och verkade jobba snabbt och ointresserat. Han fick tillbaka en skramlande motorcykel där allting satt löst, dåligt fastskruvat. Han fick börja med att dra åt och fixa motorcykeln. Felet uppstod fler gånger, och till sist kom han själv på vad som var fel. Det är så klockrent, lita inte på andras kunnande utan se till att du själv kan. Givetivis kan ingen kunna allt, och man kan ta hjälp av andra när man behöver. Men ändå, ni fattar poängen hoppas jag.

Har du inte läst boken än? Den finns att låna på närmsta bibliotek, ifall du är intresserad.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s