Japp, julen nalkas och det är lite förberedelser som krävs för att få till god vegetarisk julmat. Tänkte skriva lite om vad jag har gjort och kommer att göra i några inlägg.
Jag har bakat pepparkakor. Inte för att det är kul, utan för att det blir så mycket godare att göra egna. Det är enkelt att göra pepparkaksdeg. Följ receptet i vilken kokbok som helst, eller googla. Några tips är dock på sin plats:
För mycket mjöl gör degen hård och svårkavlad. Var noga med att mäta upp mjölet genom att hälla från påsen i litermåttet. Har du som jag mjölet i en burk, ta då skopan (eller en sked) från mjölburken och häll i litermåttet. Gräv aldrig med decilitermåttet i mjölet, då får du för mycket mjöl. Om det står cirka 1 liter mjöl i receptet, ta då i bara cirka 7,5 dl. Låt degen vila till nästa dag. Ta ut degen på ett väl mjölat bakbord. Dela degen i lagom små bollar och knåda in lite mjöl. Degen ska inte kladda och lätt släppa bakbordet.
Grädda pepparkakorna i max 5 minuter. Ställ äggklockan så bränns inga pepparkakor.