Falafel

Vad vore julafton utan hemlagade köttbullar? Klart man ska göra egna köttbullar. Färs blandas med ägg, finhackad lök och kryddor, kanske lite ströbröd. Det finns inget enklare än att göra köttbullar.

Men, är man vegetarian blir det genast knepigare. Sojafärsen går visserligen att göra ”sojabullar” av, men det är knepigt att få dem att hålla ihop. Därför valde jag att göra falafel i år.

Falafel är inte så lätt att göra heller. Det kan vara riktigt svårt att få dem att inte smulas sönder eller upplösas till ingenting i den heta oljan. Så här gör du: [list]
[*]Köp okokta kikärtor i påse.
[*]Lägg kikärtorna i en stor kastrull och fyll kastrullen med vatten. Låt stå över natten.
[*]Skölj kikärtorna i ett durkslag och låt rinna av. De ska inte kokas.
[*]Kör kikärtorna till ett grovt mjöl i matberedare. Ta ur kikärtsmjölet.
[*]Kör 1 lök och ett par vitlöksklyftor i matberedaren till det är finhackat. Häll i kikärtsmjölet.
[*]Ha i 1 tsk salt, 1 tsk bakpulver, 1 tsk spiskummin, 1 tsk kardemumma, 2 krm kajenpeppar, 1 dl riven pepparrot och 1 dl färsk hackad koriander. Eller använd ditt favoritrecept på falafel. Smaka dig fram.
[*]Ha i 1-2 msk mjöl. Kör sen till en stabbig ”deg”. Om degen absolut inte håller ihop, ha i några droppar vatten. Var väldigt sparsam med vattnet! För mycket vatten förstör alltihop! Degen ska gå att forma utan att falla sönder, då är det lagom.
[*]Lägg degen i en bunke och täck med plastfolie. Låt stå i kylen några timmar.
[*]Hetta upp 1 liter olja i en kastrull, och ha locket till kastrullen nära till hands. [*]Rullar bollar av smeten.
[*]Häll lite vetemjöl på ett fat. Häll ströbröd på ett annat fat. Vispa upp några äggulor i en skål.
[*]Rulla bollarna i vetemjöl. Doppa dem sedan i äggula och rulla dem i ströbröd.
[*]Lägg hushållspapper på ett fat.
[*] Fritera 1-2 falafel åt gången. Lägg dem att rinna av på hushållspapper.
[*]Om oljan fattar eld, snabbt på med locket! Använd INTE vatten.
[*]Efteråt, låt oljan svalna och häll den i en plastflaska (lämpligen den oljan fanns i när du köpte den), ett mjölkpaket som tejpas ihop eller något liknande. Släng i soporna eller åk med till återvinningsstationen.

Ja, det är pyssligt att göra falafel. Men underbart goda blir de. De är godast nyfriterade. Men det går utmärkt att göra som jag, och frysa dem. Stek sedan på dem på julafton, istället för köttbullar.

[/list]

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s